langstaarthagedis

 

Caresheet: langstaarthagedis 
 
 
De langstaarthagedis (Takydromus sexlineatus) is een kleine hagedis met een zeer lange staart. Hij kan zo'n 36 cm worden waarvan 30 cm staart is. 
Dit dier wordt ook wel zesstreephagedis genoemd vanwege de strepen aan de zijkant van zijn lijf. De langstaarthagedis is groen tot bruin met een beige en zwarte streep aan de zijkant. 
 
 
Verspreiding 
Dit dier komt in vele landen voor zoals Zuidoost-China, Noordwest-India, 
Vietnam, Maleisie en West-Indonesie. Deze hagedis wordt zo'n 4 jaar oud. 
 
 
Voedsel 
Ze eten krekeltjes, fruitvliegen, krulvliegen, meelwormen en buffalowormen. Het is een erg actieve hagedis die jaagt door achter de prooi aan te rennen. 
 
De langstaarthagedis kan goed in groepjes gehouden worden, het kan ook in een trio of koppel. 
 
 
Terrarium 
Het terrarium moet voor een trio 60-40-40 (l-d-h) omdat ze zo actief zijn en eigenlijk weinig stilzitten. Zelf merk ik altijd dat het erg nieuwsgierige hagedisjes zijn. Als ze maar een beetje afgeleid worden, schieten ze al weer weg. 
 
LET OP: Dit dier kan niet gehanteerd worden want dan ben je hem kwijt!! 
 
De langstaarthagedis heeft UvB licht nodig. Een plek waar ze op kunnen zonnen is ook geen overbodige luxe. 
 
Temperatuur
overdag 28-30°C, hotspot 35 graden, ‘s nachts 20-22°C, daglengte 14 uur. ‘s Winters daglengte 11 uur. Relatieve luchtvochtigheid overdag 50-60% en ‘s nachts 80-90%. 
 
De winterrust duurt 4- 6 weken bij 16-18 graden. 
 
De bodem kan van alles zijn. Zelf gebruik ik turf omdat dat het best past bij hun natuurlijke leefomgeving maar aarde of bark kan ook. Sommige mensen gebruiken ook zand, maar dat raad ik niet aan want dit hoort niet in hun leefomgeving. 
 
Het terrarium moet tropisch ingericht worden. Hiervoor kan je neplianen en echte planten gebruiken zoals orchideeën. 
 
 
Voortplanting 
Dit dier kan 6 keer per jaar eieren leggen. Ze leggen 1, 2 of 3 eieren per keer. De eieren moeten worden uitgebroed op 24-28 graden en komen na 38-45 dagen uit. 
 
Deze soort heeft twee ondersoorten: 
Takydromus sexlineatus ocellatus komt voor in het oosten en zuiden van het verspreidingsgebied van de langstaarthagedis en dan heb je nog de Takydromus sexlineatus sexlineatus. Dit is de soort die het meest voorkomt. 
                                                                                                                                 Geschreven door : Nando